graphicanews

Παρουσιάσεις

«Ακολουθήστε τις εξελίξεις για να παραμείνετε στην αγορά». Μια συνέντευξη με τον Βασίλη Ψαρίδη για τα 35 χρόνια της Roland DG στην Ελλάδα

την 5 Μαρτίου, 2024

Με αφορμή τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την παρουσία της Roland DG στη χώρα μας, το GraphicaNews.gr συνομίλησε με τον κο Βασίλη Ψαρίδη, ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Atlas Digital, για τις μεγάλες αλλαγές στον κλάδο των Γραφικών Τεχνών που συντελέστηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Κανένα κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας των εκτυπώσεων εντύπων και της επιγραφοποιίας δεν έμεινε ανεπηρέαστο από τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν εξαιτίας της άνθησης της ψηφιακής τεχνολογίας, η οποία άλλαξε ριζικά τον κλάδο.

Μαζί με την παραγωγική διαδικασία όμως άλλαξαν και οι ίδιοι οι επαγγελματίες του δραστηριοποιούνται στις Γραφικές Τέχνες, οι οποίοι αφενός προσαρμόστηκαν στις αλλαγές και αφετέρου έγιναν πιο ευέλικτοι, πιο ανοιχτοί και πιο τολμηροί στο να ενσωματώνουν τις νέες τάσεις και αλλαγές στη εργασία τους.

35 χρόνια παρουσίας Roland στην Ελληνική αγορά. Η αγορά στην Ελλάδα, και ιδιαίτερα οι Γραφικές Τέχνες ήταν πολύ διαφορετικές τότε απ’ ότι σήμερα, τόσο σε επίπεδο λειτουργίας όσο και σε επίπεδο τεχνολογίας. Ποια ήταν η αφορμή ή το έναυσμα αν θέλετε, και αποφασίσατε να αναλάβετε την αντιπροσώπευση των προϊόντων της Roland DG;

Η εταιρεία μας ιδρύθηκε το 1985 και το 1989 ανέλαβε την αντιπροσωπεία της Roland DG στην Ελλάδα. Αναγνωρίσαμε ότι η ψηφιακή εξέλιξη των επαγγελματιών του κλάδου της εκτύπωσης και της επιγραφοποιίας ήταν μονόδρομος για το μέλλον τους, και επιλέξαμε να παίξουμε το δικό μας ρόλο σε αυτό φέρνοντας στην ελληνική αγορά τα προϊόντα της Roland DG, μία από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρείες στον κόσμο.

Η προηγούμενη εμπειρία και οι γνώσεις μας στη ψηφιακή τεχνολογία, μας έδωσαν το πλεονέκτημα να μπορούμε να προσφέρουμε στον επαγγελματία ολοκληρωμένες αξιόπιστες υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης, service και εκπαίδευσης.

Μέσα σε αυτά τα 35 χρόνια διοργανώσαμε πολλά εκπαιδευτικά σεμινάρια, παρουσιάσεις, ομιλίες και εκδηλώσεις, ακόμα και σε συνεργασία με εκπαιδευτικά ιδρύματα, συμβάλλοντας με το δικό μας τρόπο στην ενημέρωση των επαγγελματιών για τις δυνατότητες και τα οφέλη της ψηφιακής τεχνολογίας. Δεν θα έλεγα ότι ήταν πάντα εύκολα, καθώς κάποιες φορές είχαμε να αντιμετωπίσουμε τη δυσπιστία και την «αντίδραση» κάποιων, που ίσως έβλεπαν την εξέλιξη σαν απειλή.

Roland DG product range

Ποιοι είναι οι κύριοι τομείς στους οποίους απευθύνονται τα προϊόντα της Roland DG;

Τα προϊόντα της Roland DG απευθύνονται σε διάφορους κλάδους. Κυρίως όμως απευθύνονται στον κλάδο των εκτυπωτικών επιχειρήσεων και των επιγραφοποιών.

Τα κοπτικά βινυλίου της Roland, που ήταν και από τα πρώτα προϊόντα που προωθήσαμε στην αγορά, ήταν επανάσταση για τους επιγραφοποιούς, που μέχρι τότε έκαναν τις επιγραφές με stencil, ζωγραφική, και άλλες μεθόδους.

Πρέπει να πούμε ότι οι επιγραφοποιοί ήταν από τους πρώτους που καλωσόρισαν και ενσωμάτωσαν την ψηφιακή τεχνολογία στην εργασία τους. Είναι αξιοσημείωτο, και ενδεικτικό της τεχνολογίας της Roland, το γεγονός ότι έχουμε πελάτες που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το ίδιο κοπτικό βινυλίου για περισσότερο από 30 χρόνια, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες τους.

Πράγματι ο κλάδος των εκτυπώσεων αλλά και τις επιγραφοποιίας άλλαξε ριζικά μέσα στα 35 αυτά χρόνια, ποια θεωρείτε τα σημεία “σταθμούς” στην εξέλιξη αυτή;

Από τεχνολογικής άποψης, ο πρώτος σημαντικός σταθμός ήταν η τεχνολογία των inkjet εκτυπωτικών ευρείας διάστασης. Ακολούθησαν σημαντικές εξελίξεις σχετικά με τα μελάνια εκτύπωσης, με τη μετάβαση από pigment σε μελάνια κατάλληλα για εφαρμογές εξωτερικού χώρου και μη επιστρωμένα υλικά.

Επίσης, η τεχνολογία εκτύπωσης και κοπής με ένα μηχάνημα, καινοτομία της Roland, άνοιξε νέους ορίζοντες για τους επαγγελματίες.

Η ενσωμάτωση περισσότερων χρωμάτων μελανιών αύξησε τη χρωματική γκάμα στις εκτυπώσεις, ενώ το gloss «μελάνι» έδωσε τη δυνατότητα για φινίρισμα και δημιουργία ανάγλυφων εφέ αναβαθμίζοντας την ποιότητα.

Τέλος, σημαντικό σταθμό αποτέλεσε και η τεχνολογία εκτύπωσης σε αντικείμενα.

Αναμφιβόλως σήμερα, η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει κάνει πολύ πιο προσιτή και “εύκολη” την ενασχόληση κάποιου με τις Γραφικές Τέχνες & την επιγραφοποιία απ’ ότι στο παρελθόν. Πως κρίνετε αυτήν την εξέλιξη; Ποιες είναι οι αλλαγές στις ανάγκες και τις προτιμήσεις των πελατών σας σήμερα σε σχέση με το παρελθόν;

Η εξέλιξη ήταν και θα είναι πάντα μονόδρομος για τις επιχειρήσεις-επαγγελματίες που θέλουν να παραμείνουν στην αγορά. Οι σημαντικότεροι όμως παράγοντες για την επιτυχία μιας οποιασδήποτε επιχείρησης είναι η συνέπεια, η αξιοπιστία, η ποιότητα των υπηρεσιών της και η εξυπηρέτηση του πελάτη, και στον ευρύτερο χώρο της εκτύπωσης θα πρόσθετα και τη δημιουργικότητα.

Η τεχνολογική εξέλιξη μπορεί να έκανε την ενασχόληση με τις γραφικές τέχνες πιο εύκολη, αλλά από μόνη της δεν μπορεί να κάνει μια επιχείρηση να ξεχωρίσει. Με αυτό το δεδομένο, η τεχνολογική εξέλιξη από μόνη της δεν μπορεί να διατηρήσει στον στίβο της αγοράς τον οποιοδήποτε. Σίγουρα βέβαια «άνοιξε» την αγορά και έκανε τις εφαρμογές εκτύπωσης πιο γνωστές και προσιτές, με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η ζήτηση, γεγονός που μόνο θετικό είναι για τους «σωστούς» επαγγελματίες.

Αν και οι ανάγκες της αγοράς έχουν περάσει από διάφορα στάδια όπως ταχύτητα, πλάτος εκτύπωσης και τύπος μελανιών (για εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους κλπ), και με δεδομένο ότι όλες αυτές -πάνω κάτω- καλύπτονται πια από τα περισσότερα τουλάχιστον μηχανήματα, οι σημαντικότερες απαιτήσεις που δεν έχουν αλλάξει είναι η ποιότητα εκτύπωσης, η αξιοπιστία του μηχανήματος και το επίπεδο τεχνογνωσίας και υποστήριξης της εταιρείας που προμηθεύει τα μηχανήματα.

Μετά από τόσα χρόνια παρουσίας μας στην αγορά, είμαστε περήφανοι τόσο για το επίπεδο της τεχνικής υποστήριξης που παρέχουμε στους πελάτες μας, όσο βεβαίως και για τα προϊόντα που αντιπροσωπεύουμε. Έχουμε πελάτες που έχουν το ίδιο Roland εκτυπωτικό για δεκαετίες και δεν το αλλάζουν με τίποτα.

Πως πιστεύετε ότι θα εξελιχθεί ο κλάδος των εκτυπώσεων στο μέλλον. Θα παροτρύνατε κάποιον νέο επιχειρηματία να ασχοληθεί με τον κλάδο των εκτυπώσεων;

Ο κλάδος των εκτυπώσεων όπως και κάθε κλάδος βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη, και απαραίτητη προϋπόθεση για να παραμείνουν βιώσιμες οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι να ακολουθήσουν τις εξελίξεις. Αυτό είναι το μήνυμα που πάντα ως εταιρεία μεταφέραμε στους πελάτες μας και γενικότερα στους επαγγελματίες: «Ακολουθήστε τις εξελίξεις για να παραμείνετε στην αγορά».

Η ζήτηση για εξατομικευμένα προϊόντα εκτύπωσης θα αυξηθεί. Εφαρμογές όπως εσωτερικής διακόσμησης (πίνακες, ταπετσαρίες τοίχου και επίπλων, διακόσμηση αντικειμένων με εκτύπωση, κ.α.), θα μπουν σε κάθε σπίτι, ενώ μη σας φανεί παράξενο αν κάποια στιγμή οι καταναλωτές ζητούν ακόμα και μερικά μόνο μέτρα ύφασμα με το δικό τους μοτίβο, για να φτιάξουν ρούχα ή αξεσουάρ που θα ταιριάζουν απόλυτα στο στυλ τους.

Η ψηφιακή τεχνολογία θα αντικαταστήσει την όποια ακόμα υπάρχουσα παραδοσιακή εκτύπωση, και η απευθείας εκτύπωση σε περισσότερα υλικά θα γίνει εφικτή.

Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον θα οδηγήσει σε μια στροφή προς πιο οικολογικές μεθόδους εκτύπωσης, με χρήση ανακυκλωμένων υλικών και φιλικών προς το περιβάλλον μελανιών.

Oι επιχειρήσεις εκτύπωσης θα υιοθετήσουν ή θα ενισχύσουν την παρουσία τους στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Η στροφή προς online πωλήσεις θα φέρει οφέλη τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους πελάτες.

Τεχνολογίες AI θα προσφέρουν πλήθος δυνατοτήτων για την ενίσχυση των online πωλήσεων στις επιχειρήσεις αυτές, βελτιστοποιώντας την εμπειρία του πελάτη, αυξάνοντας τις πωλήσεις και μειώνοντας τα κόστη.

Κάποια παραδείγματα είναι: προσωποποιημένες προτάσεις προϊόντων, chatbots για άμεση και ουσιαστική εξυπηρέτηση πελατών, αυτόματη δημιουργία προσφορών, τιμολόγηση, διαχείριση παραγγελιών, δυνατότητα δημιουργίας εικαστικών κ.λπ.

Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να προσαρμοστούν στις νέες τάσεις και να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες.

Ποιες είναι οι μελλοντικές προοπτικές και στρατηγικές για την εταιρεία σας μετά από 40 χρόνια παρουσίας στην ελληνική αγορά;

Ακολουθώντας πάντα την αρχική μας φιλοσοφία, ψάχνουμε νέες λύσεις και τεχνολογικά προϊόντα που θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες για τους επαγγελματίες, θα κάνουν τη δουλειά τους πιο εύκολη, και, όπως λέει και η Roland … θα στηρίξουν τη δημιουργικότητά τους κάνοντας τη φαντασία πραγματικότητα.